Research

Welkom op de Research

Dit is een pagina waar ik enkele cases uitleg waar ik onderzoek naar heb gedaan voor de RAFBF

Deze taken heb ik in het kantoor van de RAFBF in Londen volbracht. Het heeft me veel bijgeleerd hoe deze organisatie op de communicatie en marketing afdeling te werk gaat. 

  • Ik heb op het Internet bijvoorbeeld moeten zoeken naar RAF verhalen die in aanmerking komen om op de facebook-site van de RAFBF te vertellen. Deze verhalen ging ik zoeken op blogs van RAF-leden, op forums en andere websites. Zo kon ik bijvoorbeeld een ontroerend verhaal van een RAF-lid dat in Afghanistan vinden die een bomexplosie had overleefd maar zijn vriend verloor. 
  • Het programma 'Mediaplatform' van Precise, is een programma dat alle artikels waar de RAFBF in voor komen opslaat. De RAFBF betaald dit bedrijf om deze op te zoeken. Het is een handige tool voor dit bedrijf en deze database is zeer up-to-date. Ik ben dan naar alle artikels gaan zoeken die bijvoorbeeld geschreven zijn over de Bomber Command om deze dan onder te verdelen in de map 'Bomber Command'. Ik heb veel Engelse artikels gelezen om de juiste details van het artikel weer te geven. Het heeft mijn Engels aanzienlijk verbeterd en heeft me geleerd hoe de Engelse pers zijn artikels weergeeft. Ik heb de Engelse pers gevolgd tijdens de persconferenties en deze zijn enorm goed om de belangrijkste details weer te geven. Ik vind dan ook dat de Belgische pers wat kan leren van de Engelse pers. 
  • Ik heb ook veel research moeten doen voor hun facebookpagina. Hiervoor heb ik ook filmpjes van YouTube op moeten zoeken. Mijn collega Michael Laffan heeft me heel het systeem van hun facebookpagina uitgelegd. Het is super interessant om te zien hoe deze pagina 'aan de achterkant' werkt. Men ziet grafieken van hoeveel mensen zich aansluiten bij deze pagina en hoeveel mensen bepaalde artikels 'liken'. Door bijvoorbeeld een filmpje of artikel te 'posten' op hun website kan men aan de hand van de hoeveelheid 'likes' zien of dit interessant is of niet. Indien dit interessant is kan men dit artikel gaan publiceren in hun krant of folders zodat meer mensen deze zouden lezen. Het is een soort non-stop vicieuze cirkel die elke dag moet aangevuld worden om het publiek alert te maken.                                                                                         De RAFBF is reeds in de prijzen gevallen voor de manier waarop zij deze sociale media gebruiken. Dit fonds is de enigste liefdadigheidsfonds dat in de top 10UK Facebookpagina's staat met de best presterende Youtube kanalen. Deze stond op de negende plaats achter grote bedrijven als Jaguar en Mercedes-Benz. Het was dus een uitdaging om ditzelfde niveau te behouden. "Het is een questie van interactie met het publiek en de continue toestroom van nieuws", zegt Laffan. "Veel organisaties zullen zeggen 'wij hebben een Facebookpagina want iedereen heeft er éen', zegt hij, "Ik zou zeggen dat je er geen nodig hebt - tenzij je weet wat je ermee wilt doen." Zij hebben ook de PR Award gekregen in 2011 van Londen. Ook hier is de kritische blik die ik heb geleerd op de VUB zeer relevant bij het bepalen wat al dan niet interessant is. Omdat jongeren met de leeftijdscategorie tussen de 20 en 30 jaar klein is op hun facebookpagina, heb ik naar filmpjes gezocht die mijn aandacht zeker zouden trekken. Veel van deze artikels en filmpjes zijn dan ook gepubliceerd op hun pagina. Deze gaan dan meestal over RAF vliegtuigen, Airshows maar ook grappige filmpjes onder de RAF-leden in oorlogsgebieden. 
  • Ik heb ook gewerkt met programma's als Excel, waar ik dankzij de VUB reeds een basiskennis van had en direct kon beginnen. Er was bijvoorbeeld een evenement in het parlement waarvoor alle contactgegevens van The House of Commons en The House of Lords vereist waren. Ik ben deze dan gaan opzoeken en in zorgvuldig in een Excel file gezet. Ik heb ook meegeholpen om de uitnodigingen voor dit evenement te maken. Zo kan je stellen dat ik een brief naar David Cameron en companie heb verstuurd. De laatste week van mijn stage heb ik al deze Lords en ministers op mogen bellen om te vragen of ze al dan niet ingingen op de uitnodiging. Dit was even beangstigend omdat al men collega's hoorden wat ik zei. Maar na drie gesprekken en een geheugensteuntje was de stress weg.Het is duidelijk dat ik van 'alles wat heb geproefd' in deze stage en dat er veel theorie van de VUB bruikbaar is in de praktijk.
  • Ook heb ik research gedaan aan de hand van een database van de Gorkana Groups. RAFBF betaald dit bedrijf om de actuele lijst van alle Engelse journalisten hun gegevens te ordenen. Ik heb de verschillende stappen geleerd hoe je van een zelfgeschreven artikel tot hetzelfde artikel dat wordt gepubliceerd in de nationale krant, gaat. De eerste stap is het juist schrijven van artikels, niet rond de pot draaien maar puur de kern opschrijven. Tweede stap is het laten nalezen door collega's en vervolgens het verbeteren. De volgende stap is het artikel laten nalezen door de persoon waarover het artikel gaat. Indien deze persoon dit artikel goedkeurt kan men beginnen de pers te contacteren. Dit kan gemakkelijk via deze database. Hier vind je alle telefoonnummers, e-mails en dergelijk meer van elke journalist. Je gaat dan kiezen welke editor je aanklikt en in welke omgeving (via postcode) dit artikel relevant is. Een artikel dat bijvoorbeeld geschreven is over een RAF familie in Noord-Engeland is niet relevant in Zuid-Engeland. Van zodra je alle gegevens hebt, kan je die gemakkelijk in een Excel file plaatsen en deze in je e-mail zetten. Dan vraag je de kranten of ze geïnteresseerd zijn in jouw artikel. Zo ja, wordt deze gepubliceerd in hun krant. Door te werken met al deze verschillende programma's krijg je een beter beeld van de efficiëntie achter dit communicatieteam. Deze stappen hebben me veel geleerd hoe je efficiënt te werk kan gaan in deze informatiejungle
  • De RAFBF wil cake verkopen op treinen voor geld in te zamelen. Ik heb dan onderzoek moeten doen naar welke treinorganisaties er zijn en wat hun contactgegevens waren. Deze heb ik dan geordend in een Excel file zodat mijn collega's efficiënt hun kan contacteren. Deze taak is daarom niet moeilijk, maar leerde me wel op kritische manier te werk gaan. Het heeft me geleerd om uit websites met veel irrelevante informatie, de relevante informatie snel te vinden. Ook mijn Engels werd hierdoor verbeterd.
  • Marketing is ook een deel van hun afdeling. Zo heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de kerst E-cards van andere bedrijven. Hoe zij deze E-cards verkopen en op welke manier. Ik ben dan ook gaan zoeken naar bedrijven die sterk op de RAFBF lijken, andere liefdadigheidsorganisaties bijvoorbeeld. De RAFBF wil deze kerst beginnen met de online verkoop van E-cards. 
  • De RAFBF heeft een aantal vakantiehuisjes voor RAF-leden die even een break willen tijdens hun loopbaan. Deze vakantiehuisjes zijn echter voor veel RAF-leden nog onbekend. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar enkele dorpen en steden, waar mijn collega's bijvoorbeeld informatiebrochures mogen ophangen. Ik heb dan gezocht naar mogelijke lokale informatiecentra, ziekenhuizen, kinderopvang enzovoort. Al deze contactgegevens heb ik ook geordend in een Excel file. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten